Home Gürkut Acar “Alanya İl Konaklı Mahmutlar Demirtaş İlçe Olmalı“

Gürkut Acar “Alanya İl Konaklı Mahmutlar Demirtaş İlçe Olmalı“

CHP Antalya Milletvekili Av. Gürkut Acar, CHP İstanbul Milletvekili Celal Dinçer ve Alanya Mahmutlar’dan gelen heyetle birlikte TBMM’de basın toplantısı yaptı. Bütünşehir yasası olarak bilinen Yasa ile Antalya ve Alanya’da da beldelerin mahalleye dönüştürüldüğünü kaydeden Acar, Antalya’nın yüzölçümü bakımından Türkiye’nin en büyük illerinden birisi olduğunu, kıyı uzunluğunun yaklaşık 640 kilometreye ulaştığını kaydeden Acar, bu yapılanmada sağlıklı gelişmenin mümkün olmayacağını, yeni bir yapılanmaya ihtiyaç olduğunu söyledi. Bu kapsamda, Alanya’nın il olması gerektiğini belirten Acar, “Bugün Alanya’nın nüfusu 250 bini geçmiştir.  Yaz nüfusu ise 500-600 bin düzeyindedir. Hem nüfus hem de ekonomik faaliyetler dikkate alındığında Alanya’nın il olması gerektiği açıktır.  Bu kapsamda kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sundum. Alanya’nın il olmasını, Konaklı, Mahmutlar ve Demirtaş’ın da ilçe olarak Alanya’ya bağlanmasını istiyoruz. Arkadaşlarımızın talebi de budur. Bu haklı bir taleptir” dedi.

AKP’nin ise  tam tersi bir anlayış içinde olduğunu, ilçe olacak büyüklükteki beldenin mahalleye dönüştürüldüğünü kaydeden Acar, 326 milletvekili bende, herşeyi yaparım anlayışıyla, dayatmayla bu yapıldı. Bakın Mahmutlar 25 bin, Konaklı 14 bin  ve Demirtaş 4 bin nüfusu barındırıyor. Bu nüfus, yazın 2’ye 3’e katlanıyor. Mahmutlar Beldesi’nde 8 banka 10 eczane vardır.  Neredeyse bir il düzeyindedir. Ama tüm uyarılara karşın bu talepler dikkate alınmadı. Alanya’da 16 beldenin kapısına kilit vurulmaktadır.  Mahmutlar Danıştay kararıyla referandum yapılarak belde olmuştur. Ama 30 yıl sonra hiç kimseye sormadan mahalle yapılıyor. Mahmutlar, Konaklı, Demirtaş bunu protesto ediyor.     Bu yanlışın durdurulması için Alanya’nın il olmasını, Konaklı, Mahmutlar ve Demirtaş’ın ilçe olmasını istiyoruz” dedi.

-BÜTÜNŞEHİRLE HİZMET OLMAZ-

İstanbul Milletvekili Celal Dinçer de yaptığı açıklamada, Mahmutlar, Konaklı ve Demirtaş’ın ilçe olması taleplerine destek verdi. AKP’nin hiç kimseyi dinlemeden bütünşehir yasasını çıkardığını kaydeden Dinçer, “Antalya’da bir uçtan diğer uca hizmetin götürülmesi mümkün değil. 100 yıllık yerleşim yerlerinin beldelerin mahalle yapılması, hem de kimseye sorulmadan muhtarlığa dönüştürülmesi kabul edilebilir değildir. Bunun tek amacı seçim kazanabilmektir. Ama halkımız olanları görüyor. AKP gereken yanıtı alacaktır” dedi.

-ODTÜ TÜRKİYE’NİN YÜZ AKI-

Basın toplantısında ODTÜ ile ilgili yaşanan gelişmelere de değinen Acar, ODTÜ’nün Türkiye’nin “yüz akı” üniversitelerinden biri olduğunu vurgulayarak, “Aklı ve bilimi önceleyen, öğrencilerine eleştirel düşünceyi verebilen bir üniversitedir. Zaten üniversitenin görevi de budur” dedi. ODTÜ’deki polis şiddeti nedeniyle yine ODTÜ’nün hedef yapıldığını, YÖK’ün soruşturma başlattığını, bazı üniversitelerin de ODTÜ’ye yönelik açıklamalar yaptığına dikkat çeken Acar, “Van’da Van Üniversitesi Van Valiliği, medrese sempozyumu düzenliyor, medreseler açılsın diye propaganda yapıyor. hiç bir üniversiteden ses çıkmıyor. Bu çağda ne medresesi denmiyor. Ama ODTÜ’deki polis şiddeti nedeniyle öğrenciler, üniversite yönetimi suçlanıyor. Bunu anlamak mümkün değil” diye konuştu.

Acar şöyle devam etti:

“Üniversiteler akıldan bilimden yana olmalıdır. Eleştirel düşüncenin yanında olmalıdır. Üniversitelerin görevi dindar, kindar, itaatkar gençlik yetiştirmek değildir. üniversitelerin görevi her ortamda başbakanları alkışlayacak gençler yetiştirmek değildir.  üniversitenin görevi düşünen, sorgulayan, araştıran özgür gençler yetiştirmektir.  Türkiye ne yazık ki bir akıl tutulması sürecinden geçiyor. Tüm kurumlar gibi üniversiteler de AKP’lileştiriliyor. Şimdi hedef ODTÜ’dür. ODTÜ yönetimi ve ODTÜ gençliğidir. ODTÜ’nün direnci kırılmak isteniyor. ODTÜ dönüştürülmek isteniyor. Buna izin verilmemelidir. Herkesin ODTÜ’nün yanında olması gereklidir. AKP, aklı ve bilimi temel alan Türkiye Cumhuriyeti’ni yerine dogmaları esas alan bir yapıya dönüştürmeye çalışıyor. Ama Türk halkı aydınlığa sahip çıkacaktır.”