2011 yılında Real Hipermarketleri Genel Müdürü olarak atanan Oliver Langlet, 28 Mart Çarşamba günü Çırağan Sarayı’nda yapılan basın toplantısıyla ilk kez basınla biraraya geldi. Langlet, Türkiye’de enflasyon oranlarının ticarete olan etkisini yorumlayarak başladığı konuşmasını, real,- Türkiye’nin 2012 hedeflerini ve yatırım planlarını anlatarak sürdürdü.
Real,- Türkiye’nin 2012 öncelikleri
real,- Hipermarketleri Genel Müdürü Olivier Langlet, zincirin 2012 önceliklerine, perakendenin en önemli rekabet alanı olan fiyat politikalarını açıklayarak başladı. Langlet “Müşteriye en iyi fiyatı sunmak doğal olarak rekabet şansımızı artırır. Ama bunu yaparken, ürün ve hizmet kalitesinde yakaladığımız real,- standartlarını değiştirmememiz gerekiyor. Çünkü kapıdan içeri giren müşterinin real,- ile ilgili en önemli beklendisi, iyi fiyatın yanısıra kaliteli ürüne de ulaşıyor olması. 2012’de fiyat politikalarımızı bu beklentiden yola çıkarak zorlamayı hedefliyoruz. Özellikle meyve sebzede hard discount politikalarımızı sürdüreceğiz.” dedi.
Olivier Langlet, diğer bir önceliğin Private Label/özel markalı ürünler olduğunu belirterek, şu ana dek sürdürülen PL politikalarının müşteriyi son derece memnun ettiğini ve PL markalı ürün skalasını artırmayı hedeflediklerini söyledi. “Aslında PL üretmek ve satışa sunmak oldukça risklidir. Çünkü PL ürünlerinde oluşan en ufak bir problem sizin markanızı etkileyecektir. Bu nedenle PL ürünlerinde kaliteye çok daha fazla önem veriyoruz. Bu alandaki iddiamızı da artıracağız.” diyen Langlet, tüketicilerin PL ürünlerini özellikle süt, bakliyat, sıvı yağ, kağıt grubu (tuvalet kağıdı, peçete, mutfak havlusu) gıda dışında ise ev tekstil ürünlerini daha fazla tercih ettiklerini ifade etti.
Müşteriye daha yakın, daha küçük satış alanı
real,-’in, bundan sonraki yatırımlarını planlarken, şehir içinde yer alarak müşteriye daha yakın olmayı ve satış alanlarını 5.000 m2’ye uyarlamayı hedeflediğini belirten Olivier Langlet, “Şehiriçi mağazalarla müşteriye daha yakın olma hedefimiz var. AVM içi mağazalarımızda ise gıra ürünlerine ağırlık vereceğiz çünkü AVM’ler zaten gıda dışında güçlü markaları barındırıyor. 5.000 m2’lik satış alanlı mağaza planlarımız ile müşterilerimiz “ürün çeşitlilik”, “kalite” ve “en uygun fiyat” ürünleri yine bir arada görebilecekler. Aslında müşterimize verdiğimiz hizmetin kalitesini asla düşürmeden daha etkin bir hizmet vermeyi hedefliyoruz.” dedi.
Özellikli mağazacılık, niş konseptler
Real,- Genel Müdürü Olivier Langlet, yeni mağaza konseptini de ilk kez basın toplantısında açıkladı. “Mağaza içi yerleşim planından, m2’sine, ürün çeşitliliğinden dizaynına kadar yeni real,-’i 1 Mayıs itibari ile Ümraniye real,-’de görebileceksiniz. Konusunda uzman olarak bildiğimiz en köklü satış yerleri olan Mısır Çarşısını, Tahtakale’yi, Kadıköy Balık Pazarını hatta Salı Pazarı’nı yine çeşit, kalite, uygun fiyat, kaliteli hizmet ve özel dekorasyonu ile mağazalarımızda reyonlarımıza taşıyoruz. Tıpkı Haliç Kıyısında Sütlüce’deki Miniyatürk gibi sadece İstanbul’un değil tüm Türkiye’nin geleneksel ürünlerini bir araya getiriyoruz. (Erzincan’ın pestil, köme, dut pekmezi, tulum peyniri, bidon peyniri, Antep’in fıstığı, kuru dolmalıkları, Hatay’ın künefesi, Kayseri’nin sucuk, pastırma, mantısı, Afyon’un kaymağı, Gönen’in peynir çeşitleri, Karaburun’un kekiği… Kısacası Türk gelenek ve alışkanlıklarına uygun, taze ürün gruplarını ön plana çıkartan bir konsept olarak belirledik. Hedef müşteri kitlemiz olan çocuklu ailelere odaklanıp, reyonlarımızı ve ürün çeşitliliğimizi bu yönde geliştirdik. Türk halkının ihtiyaç ve tüketiminde oldukça önemli yer teşkil eden kahvaltılık reyonu, çocuk dünyası, bebek dünyası gibi ürünler için yeni reyonlar oluşturduk.”
Türkiye’de büyüme planlanıyor
2017’de 81 milyon olması beklenen Türkiye nüfusunun, ülkeyi yabancı yatırımlar için son derece cazip bir Pazar haline getirdiğini belirten Langlet, enflasyon ve GSMH oranlarının da umut verici olduğunu söyledi. real,-’le ilgili satılma haberlerini de olumsuzlayan Langlet, 2011 yılı sonunda metrekare başı verimliliğin % 0.08 oranında arttığını, Türkiye’de konsepti değil iş yapış biçimininde değişiklik yaparak bu oranı artırmayı hedeflediklerini belirtti. Real,- tüm formatları kapsayan organize perakendecilik alanında %2.1 paya sahipken, kendi formatında %14.4’lük payla 4. sırada yer alıyor.