Kumluca Belediyesi, Akdeniz Üniversitesi, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Bulgaristan’dan Sivil Toplumu Sürdürülebilir Gelişim Derneği tarafından ortaklaşa yürütülen proje kapsamındaki panel iki oturumda gerçekleşti.
Birinci oturumu Kumluca Belediyesi Toptancı Hali Durdaşlar Paketleme Tesisleri’nde düzenlenen panele Kaymakam Salih Işık, Belediye Başkanımız Hüsamettin Çetinkaya, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bedrullah Erçin, Kumluca Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kayhan, Komisyoncular Derneği Başkanı Ahmet Kaya, komisyoncular ve üreticiler katıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanımız Hüsamettin Çetinkaya, meyve ve sebze tüketimin önemine dikkat çekerek, üretimi yapılan ürünlerin değerinin tüketildiğinde belli olduğunu söyledi.
Akdeniz Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. Cengiz Sayın, Akdeniz’in Kalbinde Yaş Meyve Sebze Pazarlama Projesinin tanıtımı yaptıktan sonra Kumluca’da üretilen ürünlerin çoktan Avrupa pazarında yerini aldığını fakat kıymetinin bilinmediğini kaydetti.
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Erkan, kaliteli ürün üretmenin tek başına yeterli olmadığını, ürünün üreticiden tüketiciye ulaştığı son noktaya kadar üretim, paketleme, ulaşım ve pazarlanması aşamasında ki zincirin her halkasının sağlıklı olması gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Erkan, “Bu süreç içerisinde yapılan yanlış uygulamalar ürünün tüketiciye ulaşmadan bozulmasına sebep olmakta ve üreticiyi zarara sokmaktadır” diye konuştu.
Doç. Dr. Sahriye Sönmez Batı Antalya bölgesinin sera toprak özellikleriyle yine bölgenin yer altı su kaynaklarının değerleri hakkında üreticileri bilgilendirdi ve topraklarımızı nasıl verimli hale getiririz sorusuna cevap aradı. Ayrıca bu konularda dikkat edilmesi gereken püf noktalar üzerinde durdu.
Panelin birinci oturumunun sona ermesinden sonra Prof. Dr. Cengiz Sayın moderatörlüğünde belediyemiz toplantı salonunda başlatılan ikinci oturumda Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burhan Özkan ve proje ortaklarından İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü uzmanları üreticileri bilgilendirmeye devam etti.
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burhan Özkan, AB ve Türkiye’de taze meyve ve sebze pazarlama, piyasa düzenlemeleriyle yeni hal yasası hakkında üreticilerin sorularına yanıt verdi.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü uzmanlarından Ziraat Mühendislerinden Uğur Çetin ; üretici defterinin nasıl tutulması gerektiği, Berna Açıkbaş ; örtü altı kayıt bilgisi girdileri ve Mehmet Cebeci ise; etiket ve izlenebilirlik bilgileri hakkında üreticileri bilgilendirdi.
Eğitimlerin sonunda eğitimciler soru cevap yöntemiyle üreticilerin sorularını yanıtladılar. Program sonunda eğitimlere katılan üreticilere sürdürülebilir iyi tarım uygulamaları konusunda kendilerine katkı sağlayacak olan ‘Akdeniz’in Kalbinde Yaş Meyve ve Sebze Pazarlaması’ sertifikaları eğitmenler tarafından sunuldu. Ayrıca Avrupa Birliği tarafından finanse edilen proje kapsamında ikinci eğitim ise semt pazarcılarına yönelik olup 26 Ocak Perşembe günü saat 13:00’da gerçekleşeceği bildirildi.
Panel sonunda Belediye Başkanımız Hüsamettin Çetinkaya, tüm eğitmenlere plaket verdi.