Antalya’da turizmin en yoğun olarak yapıldığı Manavgat yöresindeki önemli turistik tesislerde kat ve temizlik hizmetlerini yöneten housekeeper’lara deterjanın çevre ve insan sağlığıyla ilişkileri konusunda eğitim verildi.
Seminere, Manavgat kıyılarına dağılmış olan yaklaşık 50 tesisin kat hizmetleri ve temizlik ünitelerini yürüten birim yetkilileri katıldı. Manavgat’ta çevreyle ve insan sağlığıyla uyumlu temizlik ürünleri imal eden SORTİ KİMYA’nın sosyal sorumluluk çerçevesinde düzenlediği seminerde “Hijyen ve deterjan kullanımı” arasındaki ilişki ele alındı.
Yeni nesil deterjanlar
Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü’nden Doçent Dr. Birsen Oksal, housekeeping şeflerine, insan sağlığının ve doğanın korunması için deterjanların kolay bozunabilir türden olması gerektiğini vurguladı.
Oksal şu görüşleri dile getirdi: “Turizmde deterjan kullanımı çok önemlidir. Otelin müşteriye sunduğu tekstil maddesinin temiz ve sağlığa uygun olması ihmal edilemez faktördür. Sorti Kimya, Manavgat’ta sabırlı bir çalışmanın sonunda, Türkiye’de ilk kez sabun bazlı sıvı çamaşır makinesi deterjanını üretmeyi başardı. Bu sıvımatiğin sağlığa uygun bileşenler taşıdığını ve kanserojen hiçbir etkisinin bulunmadığını görüyoruz. Bu ürün daha az suyla daha az sıcaklıkta ideal temizliği başardığı için önemli tasarruf sağlıyor.”
Formaldehit çağı bitti
Sorti Kimya’nın kurucusu Kimya Mühendisi Yusuf Sönmez de yaklaşık çeyrek asır boyunca yaptığı araştırmalarını ve bunu ürüne nasıl dönüştürdüğünü anlattı. Sönmez; “Deterjanlarda uzun süre kullanılmış olan formaldehit ABD, AB, Japonya gibi ülkelerde yasaklanmış olmasına rağmen ülkemizde hâlâ kullanılıyor. Sorti Kimya olarak biz formaldehiti formülden tamamen çıkardık. Onun yerine, kârdan fedakârlık yaparak insan sağlığı ve çevreyle dost bitkisel hammaddelerle üretim yapıyoruz” dedi.
Seminerde ayrıca, kanserojen maddelerin katıldığı deterjanların atık sularla gıda zincirini de bozduğuna dikkat çekilerek, başta turizm olmak üzere bütün sektörlerin o tür ürünlerden kaçınması istendi.
Katılım sertifikasına sahip oldular
Seminerde houskeeper’ların işlerine son derece tutkuyla bağlı olduğu ve konuyla ilgili bilinçli sorular yönelttiği gözlendi. Seminer sonunda bütün katılımcılara özel olarak hazırlanmış sertifikaları verildi. “Turizmin görünmeyen kahramanları” olarak nitelenen bu görevliler, semineri çok yararlı bulduklarını ifade ettiler.