Toplantıya, RTÜK Başkanı Davut Dursun, Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği(RATEM) Başkanı Dursun Güleryüz, RATEM Antalya Temsilcisi İdris Taş, Antalya Vali Yardımcısı Recep Yüksel ile Akdeniz Bölgesinde yerel ve ulusal yayın yapan radyo ve televizyonların temsileri katıldı.
3 Mart’ta yürürlüğe giren 6112 sayılı yönetmeliğin yayıncılık alanında yaşanan sıkıntıları sona erdirdiğini ifade eden RATEM Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Güleryüz, yeni yasayla RTÜK payının yüzde 3’e indiğini, frekans ihalesi yapılabilmesine olanak tanındığını, yayın lisans sürelerinin 10 yıl olması ve seçim dönemindeki yayınlara siyasal reklamların alınması gibi maddelerin kanunlaştığını anlattı.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun da, radyo televizyon sektöründe faaliyet gösteren yayıncıların hala çözüme ulaştırılmamış sorunları olduğunu belirterek, ”Bazı ülkelerin aştığı merhaleleri biz hala aşamadığımız için ortaya çıkan durumlar var. Bir yandan baktığımız zaman (İyi bir mesafe katetmişiz) diyoruz, ama diğer taraftan, bazı ülkelerle kendimizi kıyasladığımız zaman da ciddi problemler var” diye konuştu. Türkiye’de 250’ye yakın ulusal televizyon ve bunu yanında bin civarında radyo kuruluşu olduğunu ifade eden Dursun, yayıncılık sektöründe global anlamda en önemli gelişmenin analog yayın sistemlerinden dijital sistemlere geçiş olduğunu anlattı ve “Avrupa Birliği’nin programlarına baktığımızda, AB üyesi ülkelerin pek çoğunda sayısal teknolojiye geçilmiş bulunuluyor veya geçilme aşaması yaşanıyor. 2006 yılında bizde de birtakım adımlar atıldı. Ama o günkü yasanın yarattığı birtakım sorunlar nedeniyle bunun arkasını getiremedik. Ancak yayıncılık sektörü açısında bir milat olarak kabul ettiğimiz, 6112 sayılı yönetmelik, sayısal yayıncılık konusunda çok net, çok açık bir takvim öngördü. Nasıl, 1990’lı yıllarda özel televizyonlara geçiş bir milat ise, bu yasa da sayısal yayıncılık için bir milat. Yasa bir takvim sunuyor. Yasanın çıktığı tarihten itibaren bir yıl içinde radyo ve televizyonlar için ayrılmış frekansların planlaması yapılacak. Önümüzdeki aylarda planlama çalışması bitmiş olacak. Ardından sayısal frekansların ihale edilmesi öngörülüyor. Bunu ardından da iki yıl içinde analog ve sayısal, yani paralel yayınların devam edeceği öngörülüyor. Bütün çalışmalarımızı ve planlarımızı buna göre yapıyoruz. Önümüzdeki 3-4 sene içinde televizyon yayıncılarının bu işe kendilerini hazırlamaları gerekiyor” dedi. Yayıncıların teknolojik olarak da hazırlamaları gerektiğini, evlerdeki televizyon alıcılarının da sayısal televizyon yayınlarını alabilecek nitelikte olması gerektiğini kaydeden Dursun, sayısal yayını alamayacak durumdaki televizyonlara, ”set-top box” adı verilen bir aracın monte edildiğini bu cihaz sayesinde sayısal yayını alabilecek hale geldiğini söyledi.
Toplantı için Antalya’da bulunan
Toplantı sonrası Vali Ahmet Altıparmak’ı ve Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın’ı makamında ziyaret eden RATEM Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Güleryüz ve Yönetim Kurulu Üyeleri Televizyon ve Radyo yayıncılığına ilişkin sorumlu yayıncılık ve ilkeli yayıncılık hakkında görüş alışverişinde bulundular.